Пон-петък 9-18 ч

Колекторски фирми срещу длъжници – Kакви са правата и задълженията ни, ако просрочим плащания?

адв. Камен Добрев  > Медийни участия >  Колекторски фирми срещу длъжници – Kакви са правата и задълженията ни, ако просрочим плащания?
0 Comments
kolektorski firmi sreshtu dlazhnitsi

Профилът на българския длъжник е на млад мъж до 30 години, който живее с родителите си, а средният дълг на българите е намалял с 34% от началото на 2017 година. Това показват данните от доклада поръчан от Асоциацията на колекторските агенции в България.

Как да се предпазим от неразумни сделки, които ще ни превърнат в длъжници, съветва Лилиа Димитрова – член на Асоциация на колекторските агенции. Тя потвърди, че все още съществуват нелоялни практики за изнудване на длъжници, но малко колекторски фирми ги практикуват.

Увеличава се делът на задълженията от фирми за бързи кредити и потребителски кредити, както и за ток, вода и парно. Колкото по-рано хората приключат с финансовото си задължения, толкова по-евтино ще им излезе. Съветвам хората да четат внимателно офертите, договорите и допълнителните споразумения и да взимат информирани решения“, каза Димитрова.

Какви са правата и задълженията ни, ако дългът ни е изкупен от колекторска фирма?

Ценни съвети даде адвокат Камен Добрев.

Поставям под съмнение цифрите от това изследване. Безконтролно се отпускат кредити с ясното съзнание, че кредитополучателите няма как да върнат парите. Дейността на колекторските фирми не е законово регламентирана, никой не ги регулира. Принуда и заплахи са сред способите за принуждаване, за да бъдат върнати парите, а това граничи с точки в Наказателния кодекс“, каза адвокатът.

Източник: BITelevision / Още от КОД 11-13 – ТУК.

Loading

Оставете коментар